banner

knopknop geschiedenis knop bestuur knop dirigent knop zang knop meespelen knop multimedia
knop agenda knop contact

De Woodside Big Band uit Koog aan de Zaan werd opgericht in september 1993 door leden van Harmonie Apollo ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum van Apollo. Aanvankelijk bestond de bezetting grotendeels uit leden van Harmonie Apollo en heette de band Apollo Big Band, maar gaandeweg kregen musici van buiten de overhand en uiteindelijk ging de band verder als zelfstandig orkest. De naam werd veranderd in Woodside Big Band, genoemd naar de straat waar de repetitieruimte is te vinden: Boschjesstraat 22, te Koog aan de Zaan.
oprichtingsbrief
Oprichtingsbrief 9 september 1993

Op 7 september 1994 trad de band voor de eerste maal in de openbaarheid met een concert in Zaandijk, ter gelegeneheid van de Zaandijk 500 jaar festiviteiten.

De eerste 10 jaar stond de band onder leiding van dirigent en trombonist Hans Zirschky. Hij werd in 2003 opgevolgd door de jonge Deense, destijds aan het Amsterdams conservatorium studerende, muziekstudent Kristoffer Kaas. Vanaf juni 2005 tot eind 2015 werd ons orkest geleid door dirigent Lorenzo Papolo. Eerst gekomen als interim-dirgent, maar vast als dirigent aangesteld sinds mei 2016: Lorenzo Mignacca.

Tegenwoordig bestaat het orkest uit ca. 21 musici afkomstig uit de gehele regio, die wekelijks bijeenkomen om te repeteren.
Het ontwikkelen van een eigen geluid is altijd een voorname doelstelling geweest. Met een breed repertoire, van de oudere swingnummers tot de meer eigentijdse arrangementen, is de band bij diverse gelegenheden inzetbaar. Het orkest is regelmatig te beluisteren op jazzfestivals en culturele manifestaties. Zo werd er, onder andere, diverse malen opgetreden op het Zaanse jazz- en bluesfestival, de Zaanse Cultuurmarkt en op het Royal jazz festival in theater De Speeldoos en het Zaantheater. Tijdens de eerste Amsterdamse Museumnacht op 11 november 2000 speelde het orkest in een volgepakt Rijksmuseum onder de Nachtwacht van Rembrandt voor een enthousiast swingend publiek.
programma museumnacht
recensie museumnacht

Het speciale concert op 30 november 1996 in het Amsterdamse Rijksmuseum op het afscheidsfeest voor de directeur Henk van Os en het dubbelconcert op Hemelvaartsdag 2007 samen met The Idaho State University Jazzband uit de USA vormen hoogtepunten in het bestaan van de band. Het opnemen van de eerste CD in het voorjaar van 2002 was eveneens een memorabele gebeurtenis.
Idaho aankondiging Meer foto's zijn terug te vinden op de multimedia pagina dubbelconcert idaho
web analytics tool